500 TL ve üzeri ücretsiz kargo
500 TL ve üzeri ücretsiz kargo
500 TL ve üzeri ücretsiz kargo
Cilt Bakımında C Vitamini

Cilt Bakımında C Vitamini

Son dönemin en popüler cilt bakım aktiflerinden olan C vitamini serumları ile ilgili merak edilenleri A-Z’ye ele alıyoruz. C vitamini nedir, ne işe yarar ? Cilt bakımında hangi durumlarda kullanılmalı ? Doğru C vitamin serumu nasıl seçilmeli? Tüm bu soruları cevaplıyoruz.

Vücudun temel işlevlerini yerine getirebilmesi için bazı vitamin ve minerallerin sağlanması gerekir. C vitamini de bu önemli vitaminlerden biridir.

Fakat C vitamini, suda çözünen bir vitamin olması nedeniyle vücudumuz tarafından depolanamaz. Vücudun ihtiyaç duymadığı fazla C vitamini ise idrar yolu ile atılır. Bu nedenle vücudumuz düzenli olarak C vitamini alınmasına ihtiyaç duyar. C vitamini meyve ve sebzelerden, takviye edici gıdalardan veya damardan alınabildiği gibi, haricen de alınabilir. Haricen uygulamada popüler kullanım şekli ise C vitamini yüz serumlarıdır.

C vitamini serum ne işe yarar ?

Modern hayatın getirileri ile doğamızdan uzaklaştıkça yediğimiz içtiğimizle , soluduğumuz havayla, teknolojinin getirileriyle insan vücudu ortalama 10,000 serbest radikalin saldırısına maruz kalmaktadır. Bu serbest radikaller bedenimizin antioksidan aktivitesinden daha fazla olduğunda ise dengesizlik oluşmakta ve hücrelerde oksidatif stres meydana gelmektedir. Bunun sonucunda serbest radikaller DNA, yağlar ve proteinler üzerinde negatif bir etki yaratarak, hücre hasarına neden olur, kolajen üretimi yavaşlar ve cildin kendi kendini onarma yeteneğini engellenmiş olur. Bu durumda ise C vitamini serbest radikalleri nötralize eden bir anti-oksidan görevi görmektedir. Cilt bakımında C vitamin serumu kullanıldığında ise ; kolajen üretimi stimüle edilir böylece ciltte;

*Leke açıcı etki

C vitamini serumları, tirosinaz enzimini durdurup, melanin üretimini engelleyerek, koyu renkli lekelerin açılmasına ve cilt tonunun eşitlenmesine, hiperpigmentasyonla savaşmaya yardımcı olur.

*Akne ve akneye bağlı kızarıklık

Anti-enflamatuar özellikle sahip olan C vitamini, hem akneyle mücadelede hem de akneye bağlı kızarıklıkların azaltılmasında yardımcı olduğu söylense de bazı akneli ciltlerde bu durumun tersi gözlenmektedir. Biz aktif akne problemi minimum düzeye indiğinde tercihen hiç olmadığında C vitamini içeren ürünlerin kullanılmasını öneriyoruz. Bu konu ile ilgili desteğe ihtiyacınız varsa cilt bakım uzmanlarımıza görüşmek için talep oluşturabilir veya dermatologunuza danışarak kullanabilirsiniz.

*Anti-aging ( yaşlanma karşıtı etki )

Cildin kolajen üretme yeteneğini güçlendirerek, C vitamini serumları ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalmasına, yenilerinin oluşmasının engellenmesine yardımcı olur.

Her C vitamin serumu aynı mıdır ?

Her C vitamini serum aynı değildir. Çünkü her C vitamini serum, aynı C vitamini formu ile formüle edilmemiştir. Bu nedenle ürün etiketindeki yazan içindekiler listesinden hangi C vitamin formunu içerdiğine bakılarak, cilt tipimize uygunluğuna göre karar verilmelidir.

Ürünün % kaç C vitamini içerdiği ne anlama geliyor?

Tüketici algısı C vitamin miktarı hangisinde fazlaysa onun iyi olduğu yönündedir. Oysa kuru ciltler için uygun C vitamini yüzdesi ile yağlı ciltlere uygun C vitamini yüzdesi aynı değildir. Her cilt tipi ve ihtiyacı farklı olduğundan cildimize uygun C vitamin formunu içeren serumu seçmeliyiz.

Hangi C vitamin formu cildime daha uygun?

Seçeceğiniz C vitamin formunun cilt tipinize uygun olmasının yanında stabil olması ve irritasyon yaratmaması çok önemlidir.

L-Askorbik Asit

bilinen en saf ve stabil olmayan C vitamin formudur. Isı, sıcaklık ve havaya maruz kaldığında çok hızlı bozulurlar. Bu nedenle karanlıkta, serin bir ortamda muhafaza edilmelidir. Normal, yağlı cilt tipleri için kullanımı uygundur. Kuru, hassas, akne eğilimli cilt tiplerinde kullanımı uygun değildir. Yaz mevsiminde kullanılmaz.

Magnesium Ascorbyl Phosphate ( MAP )

C vitaminin suda çözünür bir türevidir. Suda daha kararlıdır fakat doğrudan L-askorbik asitten daha az etkilidir.

Sodium Ascorbyl Phosphate

L-askorbik asit, Magnezyum Askorbil Fosfat, Askorbil palmitat a göre daha kararlı formudur. Kuru ciltler hariç, tüm cilt tiplerinde kullanımı uygundur.

Tetrahexyldecyl Ascorbate

C vitaminin yağda çözünen formudur. Tüm C vitamini formları içerisinde en kararlı olanıdır. Hassas, kuru ciltler dahil tüm cilt tipleri için uygundur. Anti-aging özelliği çok yüksektir. Yaz mevsiminde kullanımı uygundur.

C vitamin serumu hangi ürünler ile birlikte kullanılmamalıdır ?

-AHA , BHA gibi cilt bakımınızda asit kullanıyorsanız, aynı rutinde C vitamini serum kullanmamalısınız. Formülasyonunda birlikte kullanılan bu içerikler zamanla cildinizi kurutmayı, cilt bariyerinizi yormaya başlayabilir.

-Retinol içerikli bir ürün kullanıyorsanız C vitamin serumu aynı rutinde kullanmamalısınız.

-C vitamini serumu ile birlikte niacinamide kullanımına dikkat etmelisiniz. Niacinamide, C vitamini ile karıştırıldığında niasin’e dönüşür. Niasin cilt için zararlı olmamasına rağmen kısa süreli kızarıklığa ve cilt hassasiyetine neden olabilmektedir.

C vitamin serumu kimler için uygundur ?

18-25 yaş aralığı ise C vitamin seruma başlamak için idealdir. Cildinde daha aydınlık bir görünüm isteyen, güneşe bağlı oluşan kahverengi leke görünümüne çözüm arayan, ince kırışıklıklarını ilerlemeden ele almak isteyen herkes C vitamini serum kullanabilir.

Yaz mevsiminde C vitamini serumu kullanılabilir mi ?

Yaz mevsiminde uygun C vitamin formu içeren serumu kullanabilirsiniz. THD Ascorbate formu içeren C vitamini serumu kullanabilirsiniz. L-Askorbik Asit gibi irritasyon yaratabilecek C vitamin serumlarını ise yaz mevsiminde kullanmak doğru değildir.

C vitamini serum nasıl kullanılmalıdır?

C vitamini serumlarını cildinizi temizledikten ve tonik uyguladıktan sonra, nemlendiriciden önce kullanabilirsiniz. C vitamini serumundan elinize birkaç damla alıp, parmak uçlarınızla hafifçe masaj yaparak cildinize, dekolte bölgenize uygulayabilirsiniz. Güneş koruyucu sürüyorsanız gündüz kullanabilir, sürmüyorsanız cilt bakımında gece rutininizde kullanmanızı öneriyoruz.